Zapraszamy na Dni Smaku w ramach Dni Giżycka 2020!
Rozpoczynamy smakowitą, kulinarną wyprawę po Giżycku i okolicach! Przez cały tydzień restauracje i bary przygotowywały specjalne, odświętne przepisy z okazji Dni Giżycka 2020, a my dziś mamy tę przyjemność by Wam je zaprezentować! Jesteśmy ciekawi Waszych wyborów!
Potrawy od dziś dostępne w menu poniższych lokali. Odwiedzajcie, zamawiajcie, zajadajcie!
Ankietę do głosowania znajdziecie pod linkiem: https://mojegizycko.pl/2020/05/26/ankieta/
HOTEL MASOVIA
„Sandacz podany na pęczaku z grzybami leśnymi”
Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy na małej ilości tłuszczu. Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie. Dodajemy świeże, umyte grzyby, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki. Kaszę z grzybami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę. Dekorujemy plastrem wędzonego boczku, cząstkami cytryny i gałązką pietruszki.
Składniki: Sandacz, grzyby leśne, warzywny wywar, kasza pęczak, wędzony boczek, śmietana 15%, cebula, czosnek, natka pietruszki, oliwa i olej do smażenia, pieprz, sól, kawałki cytryny do dekoracji.
Informacje o daniu – tradycja i pochodzenie: W naszym regionie kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w naszych mazurskich jeziorach.
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Masovia, ul. Dąbrowskiego 8, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.hotelmasovia.pl
HOTEL MAZURY
„Długo gotowana zupa z mazurskich ryb z aromatycznym imbirem”
„Pierogi z sandaczem na maślano-cytrynowym musie”
„Prawdziwa czekolada pitna z kruchym ciasteczkiem”
HOTEL ST BRUNO
„Sandacz w soczystej zieleni”
Sandacz & szałwia/groszek cukrowy/beza z zielonego pora/jarmuż/palone masło/ Cena 47 zł
HOTEL TAJTY
„Pierogi z gęsiną babci Marysi”
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Tajty, ul. Przemysłowa 17, Wilkasy, 11-500 Giżycko
HOTEL WODNIK***
„Aromatyczna zupa z lina z grzanką czosnkową”
Zupa przygotowana z najwyższej jakości świeżych produktów na wywarze warzywno-rybnym, podstawowym składnikiem zupy jest lin, ryba z naszych jezior mazurskich.
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Wodnik, ul. 3 Maja 2, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.cmazur.pl
NÓŻ WIDELEC
„Chłodnik na miejscowej botwinie”
„Sezon tuż tuż, a gdy lato zbliża się wielkimi krokami, na stół serwujemy typowe dla tej pory danie. Zapraszamy do Noża Widelca na wyjątkowy choć tradycyjny, pachnący mazurskim latem chłodnik z okazji dni Giżycka, przygotowany na miejscowej botwinie, z jajkiem, podany z młodymi ziemniaczkami z okrasą. Uczta dla podniebienia gwarantowana!”
PODKŁADKA RESTOBAR
„Tatar Pod Kładką”
„Sandacz na Mazurach”
„Lica mućki”
TAWERNA DEZETA PRZYSTAŃ WILKASY
„Aromatyczna Mazurska Zupa Rybna”
„Pizza Dni Giżycka”