GIŻYCKO.TV: Spotkania z ciekawymi ludźmi | odc. 1: Ola Juszkiewicz

GIŻYCKO.TV startuje z nową serią „Spotkania z ciekawymi ludźmi”. W każdym odcinku porozmawiamy z ciekawymi osobami z Giżycka i okolic.

Gościem naszego pierwszego odcinka jest Ola Juszkiewicz, uczestniczka 9. sezonu programu MasterChef i mieszkanka Giżycka. Z Olą rozmawiamy o jej pasji do gotowania oraz o kulinarnych inspiracjach.

Film dostępny po kliknięciu w link:

https://youtu.be/B-smH10cLa0

Przepis na risotto Oli:
Składniki:
– 250 g opłukanego w zimnej wodzie ryżu arborio
– 1 l przyprawionego bulionu
– ok. 60 g startego parmezanu lub sera grana padano
– miseczka podsmażonych grzybów leśnych
– pęczek posiekanej świeżej pietruszki
– 3 szalotki
– kostka masła
– 250 ml wina białego wytrawnego, np. Chardonnay

Sposób przygotowania:
Na łyżce masła zeszklij posiekaną drobno szarlotkę. Dodaj białe wino i zmniejsz gaz.
Zredukuj płyn do 3/4 objętości. Wyłóż ryż na patelnie z szalotka i zredukowanym winem i podpraż przez ok. 2 min cały czas mieszając.
Dodaj 1/4 bulionu, wymieszaj i pozwól by ryż gotował się w bulionie. Cały czas mieszaj.
Kiedy ryż „wypije” płyn to ponownie podłej bulionem, kontynuuj mieszanie i podlewaj sukcesywnie bulionem aż ryż będzie al dente.
Do ugotowanego ryżu dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
Zdejmij z gazu i dodaj ok 120 -150 g masła pokrojonego w kostkę, dokładnie połącz ryż z masłem. Na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Nie zaleca się ponownego podgrzewania risotto.

Dodaj komentarz