DNI SMAKU | DNI GIŻYCKA 2020

Zapraszamy na Dni Smaku w ramach Dni Giżycka 2020!

Rozpoczynamy smakowitą, kulinarną wyprawę po Giżycku i okolicach! Przez cały tydzień restauracje i bary przygotowywały specjalne, odświętne przepisy z okazji Dni Giżycka 2020, a my dziś mamy tę przyjemność by Wam je zaprezentować! Jesteśmy ciekawi Waszych wyborów! 

Potrawy od dziś dostępne w menu poniższych lokali. Odwiedzajcie, zamawiajcie, zajadajcie!

Ankietę do głosowania znajdziecie pod linkiem: https://mojegizycko.pl/2020/05/26/ankieta/

 

HOTEL MASOVIA

„Sandacz podany na pęczaku z grzybami leśnymi”

Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy na małej ilości tłuszczu. Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie. Dodajemy świeże, umyte grzyby, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki. Kaszę z grzybami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę. Dekorujemy plastrem wędzonego boczku, cząstkami cytryny i gałązką pietruszki.

Składniki: Sandacz, grzyby leśne, warzywny wywar, kasza pęczak, wędzony boczek, śmietana 15%, cebula, czosnek, natka pietruszki, oliwa i olej do smażenia, pieprz, sól, kawałki cytryny do dekoracji.

Informacje o daniu – tradycja i pochodzenie: W naszym regionie kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w naszych mazurskich jeziorach.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Masovia, ul. Dąbrowskiego 8, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.hotelmasovia.pl

HOTEL MAZURY

„Długo gotowana zupa z mazurskich ryb z aromatycznym imbirem”

„Pierogi z sandaczem na maślano-cytrynowym musie”

„Prawdziwa czekolada pitna z kruchym ciasteczkiem”

Nowoczesne menu oparte na solidnym mazurskim fundamencie.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Mazury, al. Wojska Polskiego 56, 11-500 Giżycko
 

HOTEL ST BRUNO 

„Sandacz w soczystej zieleni”

Sandacz & szałwia/groszek cukrowy/beza z zielonego pora/jarmuż/palone masło/ Cena 47 zł

Gdzie można zjeść? Restauracja La bibliotheque

 

HOTEL TAJTY

„Pierogi z gęsiną babci Marysi”

 
Przepyszne, domowe pierogi z gęsiną przygotowane na bazie naturalnych składników. Strzeżony od lat przepis na wyjątkowo pulchne ciasto oraz aromatyczny farsz teraz w nowej odsłonie. Danie dostępne wyłącznie w Hotelu Tajty, które w restauracji z widokiem na jezioro smakuje wyśmienicie.
 

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Tajty, ul. Przemysłowa 17, Wilkasy, 11-500 Giżycko

 

HOTEL WODNIK***

„Aromatyczna zupa z lina z grzanką czosnkową”

Zupa przygotowana z najwyższej jakości świeżych produktów na wywarze warzywno-rybnym, podstawowym składnikiem zupy jest lin, ryba z naszych  jezior mazurskich.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Wodnik, ul. 3 Maja 2, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.cmazur.pl

NÓŻ WIDELEC

„Chłodnik na miejscowej botwinie”

„Sezon tuż tuż, a gdy lato zbliża się wielkimi krokami, na stół serwujemy typowe dla tej pory danie. Zapraszamy do Noża Widelca na wyjątkowy choć tradycyjny, pachnący mazurskim latem chłodnik z okazji dni Giżycka, przygotowany na miejscowej botwinie, z jajkiem, podany z młodymi ziemniaczkami z okrasą. Uczta dla podniebienia gwarantowana!”

 

Gdzie można zjeść? Restauracja Nóż widelec, ul. Unii Europejskiej 6, 11-500 Giżycko
 

PODKŁADKA RESTOBAR

„Tatar Pod Kładką”

„Sandacz na Mazurach”

„Lica mućki”

Szef Kuchni PodKładka RestoBar Marcin Kaniecki we współpracy z kucharzami przygotował dla Państwa charakterystyczne dla tej restauracji dania w nowych odsłonach. Kieruje nami zasada, że najpierw jemy oczami, dlatego też dołożyliśmy wszelkich starań by dania prezentowały się tak jak na zdjęciach ?
Zapraszamy w kulinarną podróż po Mazurach.
W roli głównej: Tatar Pod Kładką, Sandacz na Mazurach oraz Lica Mućki! 
Zapraszamy wszystkich do testowania oraz wspaniałej podróży kulinarnej! #WidzimySię 
Gdzie można zjeść? Restauracja Podkładka RestoBar, Pasaż Portowy 21, 11-500 Giżycko
 

TAWERNA DEZETA PRZYSTAŃ WILKASY

„Aromatyczna Mazurska Zupa Rybna”

Zupa bazującą na wywarze z sandacza, płotki i szczupaka. Podawana z warzywami julienne, świeżymi pomidorami i chrupiącym selerem naciowym. Swoją esencjonalnosc zawdzięcza dużej ilości ryb na których gotuję się wywar. W zupie znajdziemy też soczyste kawałki sandacza i chrupiącą stynkę. Każdy kto zawita na mazury powinien spróbować naszej zupy bo jej smak zapada w pamięć na długo.
 

„Pizza Dni Giżycka”

Pizza z burakiem, młodym szczawiem, miodem i orzechami. Na pizzy znajdują się buraki z ogrodu naszego szefa kuchni własnoręcznie przez niego marynowanych tej jesieni. Dodatek stanowi świeży, ekologiczny szczaw i mazurski miód z zaprzyjaźnionej pasieki. Wykończeniem są prażone, przyjemnie chrupiące włoskie orzechy. Połączenie tych składników gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe. Zapraszamy do DeZeTy na pizzę jedyną w swoim rodzaju.
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Dezeta Przystań Wilkasy. ul. Niegocińska 1, 11-500 Wilkasy
 

 

Foto: w artykule wykorzystano zdjęcia przesłane przez uczestników 
Tekst: UM Giżycko | www.mojegizycko.pl

 

Dodaj komentarz